Тістің ең көп таралған патологиясы, әсіресе бала жасында-бұл кариес.
Тіс жегісі-бұл тістің қатты тіндерін деминерализациялау және жұмсарту нәтижесінде қуыс түрінде ақау пайда болатын тіс жарылғаннан кейін пайда болатын патологиялық процесс.
Балалар мен жасөспірімдерде тістің кариеспен зақымдануы ағзаның жалпы жағдайына (әсіресе тістің ұлпаларының жетілу кезеңінде соматикалық аурулардың болуы), тұқым қуалаушылыққа, тамақтану сипатына, ауыз қуысын күту дәрежесіне, жасына, медициналық-географиялық және тұрмыстық өмір сүру жағдайларына байланысты.
Кариес қалай дамиды? Сол себепті әлсіреген ағзада зат алмасуы бұзылады, бұл тістің сілекей және қатты тіндерінің құрамы мен қасиеттеріне, олардың минералдану дәрежесіне әсер етеді. Ешқандай қарсылық жоқ, микробтар қарқынды көбейе бастайды. Олар жұмсақ тіс қабығы түрінде бекітіледі, олардың тыныс-тіршілігінің өнімдері эмальды ерітеді және осындай құнарлы топырақта патологиялық процесс күшке ие болады.
Әсіресе, кариес жұқпалы немесе созылмалы аурулармен ауырған балалар мен ересектерді жиі зақымдайды, себебі оларда ағзаның табиғи қарсыласуы бәсеңдейді. Бұдан басқа, иммунитеті әлсіз адамдарда жұмсақ тіс жамылғысы тезірек пайда болады.
Әсіресе, тіс тесу кезінде теріс әсерлерге сезімтал. Беті тек кесілген тістің әлі қатайған емес. Ол аузында бұрыннан тұрған тістің бетіне қарағанда жұмсақ. Эмальдің минералдануы сілекейдегі минералды заттардың, тағамның және фтордың әсерінен үш жыл бойы өтеді. Осы бастапқы кезеңде тіс құрамында қанты бар тамақ пен сусындарды тұтыну, яғни деминерализациялау нәтижесінде пайда болатын қышқылдың бөлінбейтін әсеріне өте бейім.
Егер балада сүт тістері сау болса, бұл тұрақты тістердің дамуына жақсы жағдай жасайды. Олар ірі тұрақты тістерге қажетті кеңістікті қолдайды және кариесогенді бактериялардың көп мөлшерін жеңіл жаралы тістерге апармайды. Бұл ретте болашақта пломбалау және ортодонтиялық емдеу (тістеу бойынша емдеу) қажеттігінен аз пайда болады.
Тіс жегісінің дамуын қалай болдырмауға болады?
Тіс жегінің алдын алудағы тамақтанудың рөлі
Барабар тамақтану балалар мен жасөспірімдердің қалыпты өсуінің, олардың үйлесімді физикалық және жүйке-психикалық дамуының міндетті шарты болып табылады, сыртқы ортаның қолайсыз факторларының әсеріне төзімділікті қамтамасыз етеді. Балалардың тамақтануының теңгерімділігі тұрақты тістердің қалыптасатын тіндеріне дұрыс оң әсер етеді.
Балалардағы тісжегінің алдын алуда дәстүрлі орын кальций, фосфор және фторға жатады. Егер олар ағзаға Тамақ өнімдерінен түссе жақсы.
Кальций әртүрлі өнімдерде бар, бірақ оның сіңірілетін формалары негізінен сүт және сүт өнімдерінде болады.
Фосфорға сүт және сүт өнімдері, жұмыртқа, мал еті және балық бай. Бұршақты, нан-тоқаш және Жарма өнімдерінде фосфор да, бірақ аз қуатты түрде.
Фтордың негізгі көзі ауыз су болып саналады. Сондықтан ауыз су фторға кедей аудандарда су құбыры станцияларында суды фторлау жүзеге асырылады. Архангельск облысының көптеген аудандарында ауыз суында фтор жеткіліксіз және су фторланбайды. Фтор көзі ретінде Судан басқа шай, балық, жаңғақ, бауыр, қой, бұзау, сұлы жармасын қарастыруға болады.
Тұрақты тістердің түпкілікті жетілуі ауыз қуысында белгілі бір уақыт өткеннен кейін орын алатынын есте сақтау қажет. Тістің жетілуі үшін қажетті минералды компоненттер, бұл уақытта сілекейден келеді, ал сілекей бездерінің функциясы көптеген факторларға байланысты, олардың ең бастысы ұтымды тамақтану болып табылады.
Тиісті тамақтану рационын таңдауға дәрігерлер көмектеседі. Ата-аналар тамақтану режимінің сақталуын және баланың көмірсуларды тұтынуын қадағалауы қажет.
Тістерге зиянды тағам
Тіс үшін зиянды өнімдердегі жалпы компонент-қант. Бактериялар көмірсулар қоректену және тіс матрицасын құру үшін пайдаланылады, бұл процестің соңғы өнімі эмаль деминерализациясын тудыратын органикалық қышқылдар болып табылады.
Қант қабылдау жиілігі оның жалпы санына қарағанда маңызды. Ауыз қуысындағы қанттың жоғары концентрациясы тамақ ішкеннен кейін 20-40 минут бойы сақталады. Бұл уақыт кариесогенді әсерге ие көмірсулар қалдықтарын кәдеге жарату үшін тіс микрофлорасын пайдаланады.
Әсіресе ұзақ уақытқа тіс бетіне жабысатын қатты және жабысқақ тәттілер зиянды. Салқын сусындар-бұл нағыз қант шәрбаты. Сыйымдылығы 300 мл лимонадтың бір шөлмектерінде шамамен 20 қант бар. "Кола" түріндегі сусындардың құрамында жоғары қанттан басқа қышқылдығы да жоғары. Қышқыл тамақ немесе сусын болса, тістері деминерализация процесі белсенді болады.
Негізгі тамақтан кейін тәттілер бірден жеуге маңызды. Егер бала тамақ ішу арасында кәмпит және басқа да тәттілерді жесе өте зиянды, себебі бұл тіс қабатының пайда болуына және тіс тіндеріне қатысты агрессивті микрофлораның өсуіне ықпал етеді.
Сүт өнімдерін қамтитын және көмірсекті тағамның артық болуын болдырмайтын толыққанды, әртүрлі тамақтану тіс жегінің алдын алу үшін өте маңызды.
Тісжегінің алдын алу үшін тәттіні пайдалану кезінде келесі шарттарды сақтау қажет:
1. Шырындар мен қышқыл-тәтті газдалған сусындарды түтікше арқылы ішу керек.
2. Тәттілерді ішуді үш негізгі тағамның соңында десертпен шектеу керек, содан кейін тістерді тазалау мүмкін.
3. Егер тәттілерді (немесе басқа тағамдарды) қабылдағаннан кейін тістерді тазалау мүмкін болмаса, аузын таза сумен шаю керек.
4. Ұйқы алдында кешкі тіс тазалаудан кейін тәтті ішуге болмайды.
Ауыз қуысының өздігінен тазаруына соңғы тағам ретінде, тәтті тағамнан кейін, тамақ арасында жеуге болатын қатты тағам ықпал етеді. Мысалы, алма, сәбіз жеуге ұсынылады. Сонымен қатар, тіс-жақ жүйесін жаттықтыру да болады.
Сілекей тіс жегісіне қарсы қорғаныс қасиеттеріне ие. Сілекей бездерінің секрециясының күшті стимуляторы - қатты талшықты тағам, әсіресе қышқыл, тәтті. Сілекей бездерінің секрециясын жақсартады қатты құрғақ тамақ (құрғақ печенье).
Медбике О. Есмагулова